Αρχική ΔΡΩΜΕΝΑ OPEN HOUSE: Η μεγάλη αρχιτεκτονική γιορτή της Θεσσαλονίκης

OPEN HOUSE: Η μεγάλη αρχιτεκτονική γιορτή της Θεσσαλονίκης

3920
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Το κτήριο του Γ' ΣΣ, έργο του Βιταλιάνο Ποζέλλι, περιλαμβάνεται στις φετινές ξεναγήσεις του ''Όπεν Χάουζ''.

Ένας μαραθώνιος ξεναγήσεων και γνωριμίας με τους θησαυρούς της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων  που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και οργανώνεται με επιτυχία για έκτη χρονιά φέτος από τον φορέα OPEN HOUSE Thessaloniki.

Νεοκλασικό σπίτι στην οδό Πλούτωνος (Ντεπό)

Το φετινό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 100 κτήρια, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά –δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, σχολεία, κατοικίες, εργασιακοί χώροι, στο κέντρο και στα προάστια– και πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων δράσεων που ξεκίνησαν από τις 18 Νοεμβρίου. Σ’ αυτό το διήμερο,  δημόσια και ιδιωτικά κτήρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της. Στους  χώρους ξεναγούν ειδικοί της αρχιτεκτονικής και η όλη δράση στηρίζεται στον εθελοντισμό. Φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα πάνω από 500 εθελοντές, ξεναγοί και συνοδοί. (Τα κτήρια που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του Open House).

Κύρτση χαν, χώρος Πολιτισμού, οδός Εδέσσης, Φραγκομαχαλάς

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Στη Θεσσαλονίκη έφτασε πριν έξι χρόνια και οργανώθηκε από μια ομάδα αρχιτεκτόνων  που στις επόμενες χρονιές είχε μεγάλη απήχηση και διάδοση. Μόνο  στην περσινή διοργάνωση συμμετείχαν στις ξεναγήσεις 37.000 άτομα.

Στοά Μαλακοπής (Τράπεζα Θεσσαλονίκης των Αλλατίνι), Πλατεία Χρηματιστηρίου

Εκτός από το κεντρικό διήμερο των ξεναγήσεων σε κτήρια, υπάρχουν και άλλες παράλληλες δράσεις, για παιδιά με διαδραστικά παιχνίδια, ξεναγήσεις σε εργαστήρια και εργοστάσια από τους ίδιους τους δημιουργούς/παραγωγούς, ποδηλατικές διαδρομές που μας ξεναγούν σε συγκεκριμένα κτήρια, ένα «κυνήγι θησαυρού» όπου οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν αντικείμενα, θεματική διαδρομή που μας ξεναγεί σε κτήρια του παλιού εμπορικού κέντρου  διαγωνισμό φωτογραφίας κ.α.

Μακεδονικός τάφος στο Δερβένι

‘’Είναι το καθιερωμένο μας ραντεβού στα τέλη του Νοέμβρη – όπως λέει η πρόσκληση του Όπεν Χάουζ- όπου ο καθένας θα συνεχίσει την περιήγησή του από εκεί που την άφησε πέρσι’’.

Χ.Ζ.

Επισκέψιμη έπαυλη στην Καλαμαριά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Open House Thessaloniki 18/11-26/11: http://www.openhgr/draseis/ousethessaloniki.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here