Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Οκτωβρίου 1964. Υπογράφεται η σύμβαση για το συγκρότημα ESSO PAPPAS

2 Οκτωβρίου 1964. Υπογράφεται η σύμβαση για το συγκρότημα ESSO PAPPAS

3058
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 2 Οκτωβρίου 1964  υπογράφεται από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου η αναθεωρημένη σύμβαση για το βιομηχανικό συγκρότημα  ESSO PAPPAS  στη Θεσσαλονίκη με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάππας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού Ανδρέας Παπανδρέου και ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Πάππας υπογράφουν το 1964 την αναθεωρημένη σύμβαση για το βιομηχανικό συγκρότημα της ESSO PAPPAS στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη σύμβαση είχε υπογραφεί πριν δυο χρόνια από την κυβέρνηση Καραμανλή και είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στη βουλή. Με τη νέα συμφωνία, που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού  Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τόμ Πάπας, περιορίζονταν οι μονοπωλιακές δεσμεύσεις της πρώτης συμφωνίας.  Η δημιουργία  του διυλιστηρίου της ESSO  ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στη Θεσσαλονίκη, ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Η μεγάλη βιομηχανική μονάδα της ESSO στη Δυτική Θεσσαλονίκη άρχισε τη  λειτουργία της τον Μάιο του 1966 και το διυλιστήριο απασχολούσε 4.000 περίπου εργαζόμενους. Το 1984 αγοράζονται από το ελληνικό δημόσιο οι μετοχές του ομίλου και το βιομηχανικό συγκρότημα υπάγεται στη ΔΕΠ ως επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από τη χρονιά αυτή η εταιρία μετονομάζεται σε ΕΚΟ και από το 1998 σε ‘’Ελληνικά Πετρέλαια’’, όπως  είναι γνωστή σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here