Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 Οκτωβρίου 1981. Η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση στην Αριστοτέλους

10 Οκτωβρίου 1981. Η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση στην Αριστοτέλους

2051
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, νέος και αισιόδοξος, χαιρετάει το πλήθος στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Αριστοτέλους. Η συγκέντρωση αυτή ήταν ο προάγγελος της επερχόμενης πολιτικής εξουσίας του.

Στις 10 Οκτωβρίου 1981 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης η προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, που καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη ως τότε κομματική συγκέντρωση της πόλης. Ο παλμός και το μέγεθος της συγκέντρωσης, που έγινε μέρα Σάββατο και κάλυψε σε μεγάλο βάθος την παραλιακή λεωφόρο και όλους τους γύρω δρόμους της πλατείας, προεικόνισε την μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου. Στη συγκέντρωση αυτή, που είχε ως κύριο σύνθημα «Λαός-ΠΑΣΟΚ-Εξουσία»,  ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στην εξέδρα έχοντας δίπλα του τον ηγέτη του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος Φελίπε  Γκονθάλεθ  (Γκονζάλες τον έλεγαν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ), μια εμφάνιση που προκάλεσε έξαλλο ενθουσιασμό στους συγκεντρωμένους.

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981το ΠΑΣΟΚ πήρε έναντι της ΝΔ καθαρή πλειοψηφία με 48%  και 177 έδρες και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με αυτές τις εκλογές εγκαινιάστηκε η «πολιτική φάση εξουσίας» του ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμβολή των ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης στην εκλογική νίκη, με τα υψηλά ποσοστά που έδωσε, θεωρήθηκε σημαντική.

Στην πρώτη κυβέρνηση, από τη Θεσσαλονίκη ορκίστηκαν ως υπουργοί Δημοσίων έργων ο Άκης Τσοχατζόπουλος και Εμπορίου ο Νίκος Ακριτίδης. Ως υπουργός Βορείου Ελλάδος ορκίστηκε ο Σερραίος βουλευτής Βασίλης Ιντζές, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο κλειστό ως τότε κυβερνείο, το «βασιλικό παλατάκι» στο Καραμπουρνάκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here