Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιανουαρίου 1953. Εκλέχτηκε η πρώτη ελληνίδα βουλευτής Ελένη Σκούρα

18 Ιανουαρίου 1953. Εκλέχτηκε η πρώτη ελληνίδα βουλευτής Ελένη Σκούρα

4142
1
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου 1953, εκλέχτηκε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Την τιμή της γυναικείας πρωτιάς είχε η Θεσσαλονίκη, αφού η  Ελένη Σκούρα ήταν δικηγόρος της πόλης μας και αναδείχθηκε νικήτρια στην επαναληπτική εκλογή για την κάλυψη μιας θέσης βουλευτή που είχε πεθάνει .

Στις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου του 1952 ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος, με το φωτοστέφανο του νικητή στον εμφύλιο και το κόμμα του ‘’Ελληνικός Συναγερμός’’, είχε κατακτήσει άνετη πλειοψηφία στη βουλή, αλλά ένα μήνα αργότερα πέθανε στη  Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του Βασίλειος Μπακονίκος. Χρειάστηκε τότε να γίνει αναπληρωματική εκλογή  για τη συμπλήρωση της βουλευτικής έδρας, καθότι δεν υπήρχε επιλαχών εξαιτίας του πλειοψηφικού συστήματος με το οποίο έγιναν οι προηγούμενες εκλογές.

Η Ελένη Σκούρα ρίχνει την ψήφο της στην κάλπη.

Η γυναικεία ψήφος

Η περιορισμένη αυτή εκλογή μόνο στη Θεσσαλονίκη είχε μια πολιτική ιδιαιτερότητα. Τον Μάιο του 1952 είχε κατοχυρωθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών στις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές με νόμο που παραχωρούσε ίσα πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες. Επειδή όμως δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι, οι γυναίκες δεν πήραν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτό έγινε δυνατό δυο μήνες αργότερα, κι έτσι η αναπληρωματική εκλογή εξελίχτηκε σε ένα πανηγύρι για την πολιτική  χειραφέτηση της Ελληνίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναπληρωματική εκλογή της Θεσσαλονίκης για μια βουλευτική έδρα ήταν υποψήφιες πέντε γυναίκες και τρεις υποψήφιο άνδρες! Οι κυρίες Βιργινία Ζάννα (κέντρο- ΕΠΕΚ,Φιλελεύθεροι), Ελένη Σκούρα (δεξιά -Ελληνικός Συναγερμός),  Ελένη Βασιλείου (ανεξάρτητη), Σταυρούλα Κωστοπούλου (ανεξάρτητη) και η φεμινίστρια της εποχής Μερόπη Τσιώμου – Βασιλικού, παρότι ήταν σύζυγος του βουλευτή και αντιπροέδρου της βουλής Βασίλη Βασιλικού και δεν είχε την έγκριση του κόμματος. Και τρεις άνδρες, οι Ιωάννης Πασαλίδης εκ μέρους της αριστεράς (ΕΔΑ), ο «συναγερμικός» Απόστολος Αηδονάς και ο κέντρώος Αντώνιος Ανωγειανάκης. Από την κάλπη πρώτη αναδείχθηκε η υποψήφια του ‘’Συναγερμού’’ Ελένη Σκούρα  (33,6%) που κατέλαβε την έδρα  και ακολουθούσαν ο Ιωαν. Πασαλίδης (30,6%) και η Βιργινία Ζάννα (24,1%).

Γυναίκες της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, στις 18 Ιανουαρίου 1953.

Στην πρώτη δήλωση μετά την εκλογή της, η Ελένη Σκούρα τόνισε: «Είμαι βαθύτατα συγκεκινημένη από την νίκην, που επετεύχθη ύστερα από ένα σκληρόν αγώνα. Η σκέψις μου στρέφεται με μεγάλην ευγνωμοσύνην προς τον στρατάρχην Παπάγον και τους συνεργάτας του. Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Στις 31 Ιανουαρίου 1953 η Ελένη Σκούρα ορκίζεται και εκφωνεί τον πρώτο  κοινοβουλευτικό λόγο, ενώ ο πρόεδρος της βουλής την προσφωνεί «κυρία βουλευτίδα», με αποτέλεσμα να αρχίσει συζήτηση, ποιος όρος θα καθιερωθεί για τις γυναίκες μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, μια συζήτηση που κρατάει μέχρι σήμερα. Κυρία βουλευτής, βουλεύτρια, βουλευτίνα, βουλευτίδα;…

Η ζωή της 

Η Ελένη Παπαχρήστου – Σκούρα γεννήθηκε το 1896 στον Βόλο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της και σπούδασε μουσική. Το 1950 πήρε το πτυχίο της Νομικής και άρχισε να δικηγορεί με τον σύζυγό της Δημήτριο Σκούρα. Ανέπτυξε κοινωφελή και πατριωτική δράση, ιδίως κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Κατοχή, ως πρόεδρος της ‘’Στέγης της Φαλαγγίτισσας’’ και της ‘’Φανέλας του Στρατιώτη’’. Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και φυλακίσθηκε μαζί με τον σύζυγό της και τον αδελφό της Απόστολο Παπαχρήστου.

Η Ελένη Σκούρα (στη μέση) με γυναίκες που συμμετείχαν σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Στην πολιτική αναμίχθηκε το 1951, όταν ανέλαβε το τμήμα γυναικών του Ελληνικού Συναγερμού στη Θεσσαλονίκη. Η Ελένη Σκούρα παρέμεινε βουλευτής έως το 1956 και ανέπτυξε κοινοβουλευτική δράση στους τομείς των κοινωνικών και γυναικείων θεμάτων. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η πολιτεία της είχε υποσχεθεί τιμητική σύνταξη που άργησε όμως να φτάσει και στα τελευταία χρόνια έζησε στο Χαρίσειο Γηροκομείο της Θεσσαλονίκης. Πέθανε σε βαθύ γήρας, τον Φεβρουάριο του1991, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τιμημένη με το στρατιωτικό μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και τον Ταξιάρχη του Τάγματος Ευποιίας και από την τοπική κοινωνία. Το όνομά της δόθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε δρόμο της περιοχής Χαριλάου, ενώ ο δήμος Βόλου, τόπος της καταγωγής του, έστησε προτομή της μπροστά στο δημαρχείο της θεσσαλικής πόλης.

Χ.ΖΑΦ.

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την Ελένη Σκούρα σε σχέση με το γυναικείο κίνημα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here