Στις 22 Οκτωβρίου 1947 εκτελείται πίσω από το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός υπαξιωματικός της Βέρμαχτ Φριτς Σούμπερτ, διαβόητος «αρχηγός» του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ο Σούμπερτ είχε καταδικαστεί 27 φορές σε θάνατο από το ειδικό στρατοδικείο στην Αθήνα για τα ειδεχθή εγκλήματά του στην Κρήτη και στη Μακεδονία.
Αριστερά ο Σούμπερτ στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκλημάτων Πολέμου στην Αθήνα και δεξιά, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πίσω από το Επταπύργιο.
Ο Σούμπερτ ήταν επικεφαλής του δολοφονικού γερμανικού στρατιωτικού τμήματος, στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί Έλληνες ταγματασφαλίτες και δωσίλογοι, που πυρπόλησε το χωριό Χορτιάτης και δολοφόνησε 146 κατοίκους, οι περισσότεροι των οποίων κάηκαν ζωντανοί στο φούρνο του χωριού! Τα 109 από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά… Το φοβερό ναζιστικό έγκλημα έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 ως αντίποινα για τον τραυματισμό δύο Γερμανών του υγειονομικού και τη σύλληψη τρίτου από τον ΕΛΑΣ, που είχαν ανεβεί στο Χορτιάτη για τον έλεγχο του υδρευτικού δικτύου της Θεσσαλονίκης.
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη κάνουν γυμναστική μπροστά στο καμένο από τους ναζί σχολείο τους, μετά το φοβερό ολοκαύτωμα του χωριού.
Ο Σούμπερτ μετά την ήττα του χιτλερικού στρατού κατέφυγε στη Γερμανία αλλά, φοβούμενος να μη συλληφθεί για τα εγκλήματά του, επέστρεψε… με ελληνικό όνομα στην Ελλάδα προφασιζόμενος ότι είναι ελληνικής καταγωγής (γνώριζε καλά την ελληνική γλώσσα). Αναγνωρίστηκε όμως, συνελήφθη και καταδικάστηκε 27κις (27 φορές) σε θάνατο για τα εγκλήματά του από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου στην Αθήνα. Προσήχθη στην συνέχεια στη Θεσσαλονίκη για να δικαστεί για τα εγκλήματά του στην Μακεδονία (στο Χορτιάτη, στα Γιαννιτσά όπου εκτέλεσε 100 ανθρώπους, κυρίως γυναικόπαιδα και σε άλλα μέρη). Η δίκη του δεν έγινε λόγω νομικίστικων κωλυμάτων, αλλά με την απόφαση του στρατοδικείου Αθηνών ο Σούμπερτ οδηγήθηκε «εις τον συνήθη τόπον» πίσω από τις φυλακές Επταπυργίου και εκτελέστηκε.
X.Z.