Το αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την περίοδο πριν από την ανέγερση του γειτονικού δημαρχιακού μεγάρου.
«Μετά πάσης λαμπρότητος και εν μέσω γενικής ικανοποιήσεως του λαού της πόλεως ετελέσθησαν χθες την πρωίαν (27/10/62) τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Την τελετήν των εγκαινίων ετίμησαν δια της παρουσίας των οι βασιλείς (Παύλος και Φρειδερίκη), ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Ειρήνη (Οι εφημερίδες).
Ήταν πράγματι γενική η ικανοποίηση των Θεσσαλονικέων που έβλεπαν μετά από μισό αιώνα ελεύθερης Θεσσαλονίκης να παίρνουν σάρκα και οστά η στέγαση και η προβολή των αρχαιοτήτων, μια προσπάθεια που άρχισε ευθύς αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης και κράτησε 50 χρόνια. Έτσι στις γιορτές της Πεντηκονταετηρίδος από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1962) τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν η βασικότερη εκδήλωση. Η πρώτη έκθεση περιλάμβανε γλυπτά, προϊστορική συλλογή, μικροτεχνία αρχαϊκών και κλασικών χρόνων και κυρίως το λαμπρό σύνολο των ευρημάτων από τους ελληνιστικούς τάφους στο Δερβένι, με βασικό έκθεμα τον θαυμάσιο ορειχάλκινο κρατήρα του Δερβενίου, που πρωτοπαρουσιάστηκε την ημέρα των εγκαινίων και εντυπωσίασε τους πάντες με την τέχνη του.
Η βασίλισσα Φρειδερίκη και ο διάδοχος Κωνσταντίνος περιεργάζονται τον κρατήρα του Δερβενίου στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου (εφημ. ‘Ελληνικός Βορράς’ 28.10.1962). Κάτω ο θαυμάσιος ορειχάλκινος κρατήρας που είχε βρεθεί πριν από λίγο καιρό στους ασύλητους μακεδονικούς τάφους του Δερβενίου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό την ημέρα των εγκαινίων.
Το νέο μουσείο άρχισε να χτίζεται το 1961 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού σε χώρο, απέναντι από το κτήριο της ΧΑΝΘ, όπου εκτεινόταν ο προσφυγικός συνοικισμός της Αγίας Φωτεινής. Πριν οι αρχαιότητες φυλάσσονταν σε διάφορους χώρους, στο κτήριο της Παλιάς Φιλοσοφικής, στην εκκλησία της Αχειροποιήτου και το Γενί τζαμί απ’ όπου μεταφέρθηκαν στο καινούργιο μουσείο.
Με το πέρασμα του χρόνου Μουσείο είχε εξαιρετική ανάπτυξη, επεκτάθηκε και στέγασε ικανοποιητικά τους λαμπρούς θησαυρούς της μακεδονικής γης. Το 1980 και για λίγα χρόνια ως τη μεταφορά τους στις Αιγές, φιλοξένησε και έδειξε για πρώτη φορά στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό τους θησαυρούς της Βεργίνας. Σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του αρχαίου πολιτισμού παγκοσμίως. Πρωτοπορεί μάλιστα στην μουσειακή προβολή με εξαιρετικό ντιζάιν προβολής των εκθεμάτων και με εξωστρεφείς εκδηλώσεις που το κάνουν φιλικό και ανοιχτό στην κοινωνία.
Άποψη από την αίθουσα των γλυπτών του Μουσείου, που βρέθηκαν στην αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης και στο ανάκτορο του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου.
Το μουσείο έχει πολύ καλή διαρρύθμιση και είναι πολύ ελκυστικό στο κοινό και παιδαγωγικό. Το θεωρώ υποδειγματικό.