Αρχική ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κάρα και πλαστικά μπουκάλια πριν από μισό αιώνα στην ακτή του Θερμαϊκού

Κάρα και πλαστικά μπουκάλια πριν από μισό αιώνα στην ακτή του Θερμαϊκού

2959
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Φωτογραφία Μιχάλη Παππού, 1972

Ήταν τέτοια εποχή, χειμώνας, με δυνατό βαρδάρη που σε πάγωνε και παρέσυρε ό,τι έβρισκε στο διάβα του. Καραμπινάτη χούντα, 1972, αλλά ποιος μας έπιανε, νιάτα και όνειρα. Νεαρός ρεπόρτερ στην εφημερίδα ‘’Θεσσαλονίκη’’ κυνηγούσα εκτός από το φοιτητικό ρεπορτάζ και οικολογικά θέματα. Ανοιχτές χωματερές, πλημμύρες, λειψυδρία, κυκλοφοριακό, καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ρύπανση του Θερμαϊκού.

Είχα μια πληροφορία ότι τη νύχτα ο δυνατός βαρδάρης μάζεψε ό,τι βρισκόταν στην επιφάνεια της θάλασσας και τα απόθεσε στις απέναντι ακτές του Θερμαϊκού, στην Περαία και την Αγία Τριάδα. Πήρα τον πρόθυμο και αγαπημένο μου φωτορεπόρτερ Μιχάλη Παππού και πήγαμε απέναντι μήπως πράγματι είχε θέμα για την εφημερίδα.

Το θέαμα που συναντήσαμε ήταν πέρα από τις δημοσιογραφικές προσδοκίες μας. Χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες γαλακτοκομικών βιομηχανιών, πλαστικά παντός είδους βουτηγμένα στην πίσα και άλλα ελαφρά αντικείμενα είχαν κάνει στην ακτή μια ογκώδη σειρά  από τις αποθέσεις του αέρα και του κύματος. Το εντυπωσιακότερο ‘’εύρημα’’ ήταν ένα ξύλινο κάρο που είχε μεταφερθεί κι’ αυτό στην ακτή! Έκανα το ρεπορτάζ, ο Μιχάλης έβγαλε εξαιρετικές φωτογραφίες, όπως πάντα, και η φωτογραφία με το κάρο στην ακτή του Θερμαϊκού μπήκε την επομένη στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας και εντυπωσίασε. Οι εικόνες με  τα πλαστικά μπουκάλια στη σειρά που σχημάτιζαν… μακριά διακοσμητική ζώνη στην παραλία, μπήκαν στη μέσα σελίδα της εφημερίδας.  Ήταν μια ακόμη επιτυχία του καλλιτέχνη Παππού που μας αρτίωνε με τις φωτογραφίες του τα ρεπορτάζ μας.

Το φωτογραφικό θέαμα και  το ρεπορτάζ για τη ρύπανση του Θερμαϊκού με πλαστικά ευαισθητοποίησε και ταρουκούνησε κάπως τις τοπικές αρχές. Απ’ όσο θυμάμαι δεν έφερε αποτέλεσμα. Η ρύπανση του Θερμαϊκού, με την ασύστολη καταναλωτική μανία, την έλλειψη τεχνικών έργων και την απουσία οικολογικής ευαισθησίας, είχε πάρει την κατρακύλα που περιορίστηκε με τον μεγάλο κεντρικό αγωγό αποβλήτων  δυο δεκαετίες αργότερα.

Χ.Ζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here