Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 Νοεμβρίου 1916. Ο Βενιζέλος κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας-Γερμανίας

10 Νοεμβρίου 1916. Ο Βενιζέλος κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας-Γερμανίας

4482
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η ''Τριανδρία" Ε. Βενιζέλος, Π. Δαγκλής και Π. Κουντουριώτης

Σαν σήμερα με το παλιό ημερολόγιο (23 Νοεμβρίου με το νέο) ο Ελευθέριος Βενιζέλος επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης Θεσσαλονίκης κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας και των «Κεντρικών Δυνάμεων» (Γερμανίας και συμμάχων της). Ήταν μια σωτήρια ενέργεια  για την προστασία της Μακεδονίας και την αξιοπρέπεια της χώρας που είχε περιπέσει σε γενική ανυποληψία με τη φιλογερμανική στάση της κυβέρνησης των Αθηνών και του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το 1ο Τάγμα του Στρατού της Εθνικής Άμυνας παρελαύνει στην παραλιακή λεωφόρο πριν μεταβεί στο μέτωπο.

Την κήρυξη του πολέμου ο Βενιζέλος  ανακοίνωσε στους διπλωματικούς εκπροσώπους της Γερμανίας και τους προξένους των άλλων χωρών και συγχρόνως ο στρατός της Τριανδρίας, ενταγμένος στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ (Αγγλογάλλων), κινήθηκε προς τα πολεμικά πεδία του Μακεδονικού Μετώπου. Είχε προηγηθεί  τους προηγούμενους μήνες η κατάκτηση της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης από τους Βουλγάρους και τους Γερμανούς οι οποίοι είχαν φτάσει ως το λιμάνι της Καβάλας και απειλούσαν ακόμη και τη Θεσσαλονίκη. Παρά τις χλιαρές αντιρρήσεις των Γερμανών συμμάχων τους, οι Βούλγαροι προέβησαν σε διωγμούς κατά των Ελλήνων στις περιοχές αυτές, προσπαθώντας να αφελληνίσουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο Βενιζέλος επιθεωρεί τμήματα του στρατού της Προσωρινής Κυβέρνησης Θεσσαλονίκης, που εντάχθηκε στο πλευρό των Αγγλογάλλων στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αναλάβει επικεφαλής της Τριανδρίας (Βενιζέλος Κουντουριώτης Δαγκλής) την ηγεσία της Προσωρινής Κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση των ηγετών του κινήματος της  ‘’Εθνικής Άμυνας’’ που εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1916 για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων στη Μακεδονία. Στις 6 Οκτωβρίου είχε ορκιστεί  η Κυβέρνηση της Τριανδρίας η οποία μπήκε στο πλευρό της Αντάντ (Συμμαχία Αγγλογάλων) και κήρυξε τον πόλεμος κατά της Βουλγαρίας και της Γερμανίας. Η δεύτερη κυβέρνηση της χώρας στη Θεσσαλονίκη ήταν αποτέλεσμα του εθνικού διχασμού της εποχής και διατηρήθηκε ως τον Ιούνιο του 1917, ενώ την ίδια περίοδο διατηρούνταν στην Αθήνα η φιλοβασιλική κυβέρνηση.

Από την υποδοχή του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη πού είχε προσκληθει από τους Θεσσαλονικείς να αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Άμυνας. 

*Διαβάστε περισσότερα στο thessmemory.com το σχετικό θέμα: ”Της Αμύνης τα παιδιά”: ένα τραγούδι, μια κυβέρνηση – και ακούστε το περίφημο τραγούδι στην πρώτη του εκτέλεση από την ορχήστρα ”Ελληνική Εστουντιαντίνα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here