Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Δεκεμβρίου 1980. Οταν η φωτιά νίκησε τον θρύλο του Άρη Νίκο...

19 Δεκεμβρίου 1980. Οταν η φωτιά νίκησε τον θρύλο του Άρη Νίκο Κατράντζο

8945
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Το πολυκατάστημα ''Κατράντζος Σπορ'' στη Θεσσαλονίκη

Στις 19 Δεκεμβρίου 1980 λαμπάδιασε μετά από απανωτές εκρήξεις και καταστράφηκε  το πολυκατάστημα  «Κατράντζος Σπορ» στην Αθήνα, που είχε ταυτιστεί με την σπορ ένδυση των Ελλήνων στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Την ίδια νύχτα η πυρκαγιά έσβησε οριστικά μια μεγάλη εμπορική πορεία  που είχε αρχίσει από τη Θεσσαλονίκη με ιδρυτή και πρωταγωνιστή τον θρυλικό τερματοφύλακα του Άρη στον Μεσοπόλεμο Νίκο Κατράντζο.

Το πολυκατάστημα ”Κατράντζος Σπορ”, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Κάτω χριστουγεννιάτικη βιτρίνα του καταστήματος.

Ο Νίκος Κατράντζος μαζί με τον αδερφό του από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε διακόψει την επιτυχή καριέρα στην ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη και αφοσιώθηκε στο εμπόριο ανοίγοντας  στη Θεσσαλονίκη ένα κατάστημα εμπορίας αθλητικών ειδών. Το μαγαζί μετεξελίχτηκε το 1939 στο πολυκατάστημα «Κατράντζος Σπορ στην οδό Τσιμισκή, ανάμεσα στις οδούς Βενιζέλου και Κομνηνών.  Ήταν η επιχείρησε που έκανε μόδα τα «σπορτέξ» και τα «ελβιέλα» παπούτσια, τα αθλητικά μπουφάν και το σπορ ντύσιμο.  Οι Θεσσαλονικείς θυμούνται τις βιτρίνες με σπορ ενδύματα και αθλητικό εξοπλισμό και την πρόσοψη του ανακαινισμένου μετά το 1969 καταστήματος  με  τη σύγχρονη αλουμινιένα πολυόροφη πρόσοψή του.

Ο Νίκος Κατράντζος όταν έπαιζε στον Αρη και δεξιά δημοσίευμα για την πηρκαγιά του πολυκαταστήματος “Κατράντζος Σπορ” στην Αθήνα. 

Σύντομα η νέα εμπορική τάση στη μόδα που εγκαινίασε ο Κατράντζος στη Θεσσαλονίκη έφτασε στην Αθήνα  δημιουργώντας το μεγάλο πολυκατάστημα στην οδό Σταδίου με μεγάλη ανταπόκριση από το αγοραστικό κοινό.  Η “Κατράντζος σπορ” είχε συνεχή εμπορική άνοδο και το 1960 η εταιρία διέθετε αλυσίδα με  τέσσερα πολυκαταστήματα και δέκα καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.   Μετά το κάψιμο του καταστήματος στην Αθήνα, από εγκληματικό χέρι που δεν αποκαλύφτηκε  -την ίδια  νύχτα πυρπολήθηκε και  το περίφημο πολυκατάστημα  «Μινιόν» –  η ιστορική εταιρία  δεν μπόρεσε να συνέλθει. Όπως είχαν γράψει οι εφημερίδες της εποχής, την ευθύνη της πυρπόλησης του πολυώροφου καταστήματος είχε αναλάβει η ‘’Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ‘80’’. Ο γενάρχης  της ‘’Κατράντζος σπορ’’ Νίκος είχε πεθάνει δυο χρόνια νωρίτερα και δεν είδε το ολοκαύτωμα  του έργου του. Ο γιος του Βλάσης άλλαξε δουλειά, έκανε εταιρία σεκιούριτι… μήπως και ανακαλύψει τους  εμπρηστές  του «Κατράνζος σπορ» που είχε καταρρεύσει από την πυρκαγιά.  Η κόρη του Βλάση Μαρία Κατράντζου, με σπουδές στην αρχιτεκτονική και το ντιζάιν,  ενεργοποίησε το εμπορικό γονίδιο του παππού της και εξελίχτηκε σε επιτυχημένη  σχεδιάστρια υπογράφοντας ρούχα που φορούν διασημότητες , μεταξύ των οποίων η Μισέλ Ομπάμα και η Μελάνια Τραμπ.

Ο Νίκος Κατράντζος, καθιστός με την μπάλα, με την ομάδα του Άρη που πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1927-28. Από αριστερά, πάνω: Ιορδάνης Βογδάνου, Χαράλαμπος Λεονταρίδης,Μηνασιάν Ζαρέν, Νίκος Αγγελάκης, Βασίλης Ιωαννίδης. Στη μέση: Παναγιώτης Κατσαούνης, Κώστας Βικελίδης, Ιάκωβος Γιακουμής. Κάτω: Ιωάννης Νακόπουλος, Νίκος Κατράντζος και Ηλίας Οπλοποιός.  

Ο Νίκος Κατράντζος,  που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911 αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και απόκτησε πλατιά φήμη από τις εμπορικές του επιχειρήσεις, ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής προπονητής και παράγοντας της Εθνικής Ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1926, σε ηλικία 15,  στην ομάδα του Άρη με συμπαίκτη τον Κώστα Βικελίδη. Ήταν ο βασικός τερματοφύλακας του Άρη κατακτώντας το πρώτο  πανελλήνιο πρωτάθλημα την περίοδο 1927-28 και παίζοντας στον τελικό του κυπέλου Ελλάδας με την ΑΕΚ το 1932. Μετά την αποχώρηση από τα γήπεδα, συνέχισε ως  προπονητής και μετά το 1944 διατέλεσε  μέλος πολλών ΔΣ του Άρη, σύμβουλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, εκλέκτορας των εθνικών ομάδων και συνεργάτης των περισσότερων ομοσπονδιακών προπονητών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Ο Νίκος Κατράντζος, τρίτος από αριστερά  με το κοστούμι, ως διοικητικός  παράγοντας του Άρη  το 1930 στην Κωνσταντινούπολη, στον φιλικό αγώνα με την Φενέρ Μπαξέ.  Οι φωτογραφίες του ‘’Αρη’’ προέρχονται από το λεύκωμα του ΚΙΘ ‘’Αθλητικός Σύλλογος Άρης, 1914-2004’’.

Σήμερα ο Κατράντζος συνεχίζει να παραμένει μια δόξα –θρύλος του Άρη στους φίλους της ιστορικής ομάδας και μακρινή μνήμη των Θεσσαλονικιών που αγαπούσαν τους συρμούς της μόδας και το σπορ ντύσιμο.

Χ.ΖΑΦ.

Πηγή: το λεύκωμα ‘’Αθλητικός Σύλλογος Άρης 1914-2004’’, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2004 – τα λήμματα Νίκος Κατράντζος και ‘’Κατράντζος Σπορ’’  της Βικιπαίδεια.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here