Εκατοντάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες – μέλη ποικιλώνυμων συλλογικών και πολιτικών φορέων – κατέλαβαν το οδόστρωμα της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, όπου θα γινόταν η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της.
Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην παραλιακή λεωφόρο παρά τα ισχυρά αστυνομικά μέτρα και, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ της ημέρας, είχαν οργανωθεί επτά διαφορετικές συγκεντρώσεις από διαμαρτυρόμενους. Οι «αγανακτισμένοι», μέλη της Χρυσής Αυγής, οπαδοί της ομάδας του «Ηρακλή», μέλη της κίνησης πολιτών «Άρδην», εργαζόμενοι στα προγράμματα του δήμου «βοήθεια στο σπίτι», εκπαιδευτικοί, ομάδες αριστερών και γνωστά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωμένα σωματεία εργαζομένων και αρνητές των παρελάσεων.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προσήλθε στο χώρο της παρέλασης οι διαμαρτυρόμενοι κινήθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων και κατέλαβαν το οδόστρωμα εκτοξεύοντας μπουκάλια με νερό και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως «Προδότη παραιτήσου», «Κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ», «Έξω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ», «Έξω οι κλέφτες από την πόλη», «Εκλογές», «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» κ.α. Σε κάποια σημεία έγιναν και μικροσυμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και τμημάτων εφέδρων στρατιωτικών, ενώ η αστυνομία κρατούσε αμυντική στάση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη απόχωρεί από τον χώρο της παρέλασης.
Μισή ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε από τον εξέδρα καθώς οι διαδηλωτές παρέμεναν κάθετα στο δρόμο φωνάζοντας συνθήματα και εμποδίζοντας να αρχίσει η παρέλαση. Μαζί του αποχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι επίσημοι. Αποχωρώντας ο κ. Κάρολος Παπούλιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ”Παπούλια προδότη”. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται…».
Τα πρώτα πεζοπόρα τμήματα περνούν, εν μέσω του πλήθους, μπροστά από την εξέδρα των… επισήμων!
Μετά την αποχώρηση των επισήμων η παρέλαση ξεκίνησε, περνώντας μέσα από τους διαδηλωτές, με τους εφέδρους καταδρομείς, τους μαθητές, τους εθελοντές διασώστες, τους απογόνους των Μακεδονομάχων, ενώ τα στρατιωτικά τμήματα και τα μηχανοκίνητα αποσύρθηκαν. Οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν μπροστά και πάνω στην εξέδρα των επισήμων χειροκροτώντας – σε αγαστή σύμπνοια «αγανακτισμένων» και χρυσαυγιτών – όσα τμήματα πήραν μέρος στην παρέλαση, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από τον χώρο.
Βέβαια, πολιτικοί παράγοντες και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατήγγειλαν τους διαδηλωτές «που αμαύρωσαν την εθνική μνήμη και εξύβρισαν τον πρόεδρος της Δημοκρατίας», αλλά μετά… ‘ούτε γάτα ούτε ζημιά’… Κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους της ημέρας – στελέχη της διάδοχης κυβέρνησης παρακολούθησαν ως επίσημοι τα επόμενα χρόνια από την εξέδρα την στρατιωτική παρέλαση…
Χ.Ζ.