Αγαπητές φίλες – αγαπητοί φίλοι
Με γνωρίζετε λίγο πολύ από τον γραφτό, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό λόγο, δηλαδή από τις παραδοσιακές μορφές έκφρασης και επικοινωνίας. Τώρα στην τρίτη ηλικία, ελεύθερος από την τύρβη της επαγγελματικής καθημερινότητας και παρά τις δυσκολίες της τεχνολογικής και ηλικιακής προσαρμογής, ξανοίγομαι στην ηλεκτρονική πρόκληση. Μέσα από το διαδίκτυο επιθυμώ να συναντιέμαι, έστω δικτυακά, και να έρχομαι σε επαφή με παλιούς και νέους φίλους που έκαναν αποκλειστικό σχεδόν όργανο επικοινωνίας το ίντερνετ.
Το περιεχόμενο και το στιλ των θεμάτων μου παραμένει το ίδιο με τα βιβλία και τα δημοσιογραφικά μου κείμενα: η νοσταλγική και άγνωστη Θεσσαλονίκη, κάποιες ματιές στη σύγχρονη πόλη, το παλίμψηστο της ιστορίας και των διαχρονικών κατοίκων της, πολιτισμικές δράσεις και απωθημένες μνήμες, αγαπησιάρικα σχόλια σε μεγεθυμένες παλιές φωτογραφίες, γνώριμα θέματα των βιβλίων μου και των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών μου. Ίσως μερικά θέματα να φαντάζουν παλιά και ξαναζεσταμένα. Το κάνω όμως γιατί απευθύνομαι σε νέους φίλους, που αγνοούν ίσως τα παλιότερα κείμενά μου. Κι ακόμα γιατί επιθυμώ να σχηματίσω ένα διαδικτυακό κόρπους των θεμάτων μου, που να είναι προσιτό και στο ιντερνετικό κοινό.
Θα χαιρόμουν πολύ, αν οι αναγνώστες της ιστοσελίδας με τα σχόλιά τους και τις παρεμβάσεις τους, θα συμπλήρωναν κενά και παραλείψεις των θεμάτων και διόρθωναν λάθη μου.
Ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και συγγραφέας, την προβολή των θεμάτων μου αναλάμβαναν οι τεχνικοί των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και οι εκδότες. Εδώ θα τα κάνω όλα μόνος, δεν τα καταφέρνω ιδιαίτερα στα τεχνικά, και αισθάνομαι λίγο μαθητευόμενος και άβολος στο νέο “γήπεδο”. Για το λόγο αυτό -και εφόσον μού παραχωρούν χρόνο τα εγγόνια μου- το “γέμισμα” της ιστοσελίδας θα γίνεται με κάπως βραδύ ρυθμό. Ελπίζω, όμως, με τη βοήθεια σας και την κατανόησή σας, να ανταποκριθώ στο στόχο μου και στις προσδοκίες σας.
Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τους καλούς μου φίλους που γνωρίζουν “ηλεκτρονική γραφή και ανάγνωση”, και ιδιαίτερα τον Γιάννη Κοτσιφό, που μου έδωσαν θάρρος και τις πρακτικές γνώσεις να δοκιμάσω νέες εμπειρίες.
Καλή ανάγνωση
Χρίστος Ζαφείρης
ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Για την καλύτερη και συντομότερη προσέγγιση της ιστοσελίδας καταχωρώ τα θέματά μου σε θεματολογικές κατηγορίες:
Γεγονότα: Περιλαμβάνει διαχρονικά ιστορικά θέματα της Θεσσαλονίκης, την ιστορία της πόλης.
Πρόσωπα: Η διαχρονική προσωπογραφία της πόλης σε όλους τους τομείς: προσωπικότητες της ιστορίας, του πνεύματος, της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Πληθυσμιακές ομάδες (εθνολογικές, θρησκευτικές κλπ.) που έζησαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ταπεινά πρόσωπα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη.
Οικότοποι: Είναι οι αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές αναφορές στην πόλη. Ενδιαφέροντα κτήρια από αρχιτεκτονικής και ιστορικής πλευράς, συνοικίες, ιστορικοί χώροι, χαμένοι τόποι της πόλης.
Πνευματική ζωή: Πολιτισμικές δράσεις και δημιουργίες, παλιές και σύγχρονες: εκδοτική δραστηριότητα, λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφος. Όλες οι διαχρονικές μορφές πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Φωτοστάσεις: Σχολιασμένες με λυρική και αποκαλυπτική διάθεση σπάνιες και “σημαντικές” φωτογραφίες της πόλης. Μια εκτενής κειμενολεζάντα για ωραίες, εντυπωσιακές και αγαπησιάρικες φωτογραφίες αλλοτινών και σύγχρονων καιρών.
Τα πέριξ: Θέματα για τόπους, ιστορίες και πρόσωπα που βρίσκονται στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ή σχετίζονται μ’ αυτήν κι ας βρίσκονται μακριά της.
Του παρόντος: Άρθρα, ρεπορτάζ και σχόλια για θέματα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης που έχουν σχέση με το παρελθόν της πόλης.
Έργα και Ημέρες: Περιλαμβάνει τα έργα μου, τις προσωπικές δράσεις και παρεμβάσεις. Τα βιβλία μου, τις κριτικές γι’ αυτά, τα ντοκιμαντέρ, τις ραδιοφωνικές εκπομπές, κείμενά μου για άλλα θέματα και άλλους κλπ.
ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟ ΒΙΟ-ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΚΟ
Χρίστος Ν. Ζαφείρης
Δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, συγγραφέας, επιμελητής εκθέσεων.
Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας το 1945. Σπούδασε Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής. Παρακολούθησε μαθήματα οικονομίας στο τμήμα ΟΠΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε σε εφημερίδες, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη Μέση Εκπαίδευση.
Εφημερίδες:
«Θεσσαλονίκη» (1971-73), «Εγνατία» (1981), Υπεύθυνος των Γραφείων Β. Ελλάδας στις εφημερίδες «Ελεύθερη Γνώμη», «Ειδήσεις» (1982-83), συντάκτης στο Γραφείο Βόρειας Ελλάδας των εφημερίδων «Το Βήμα», «Τα Νέα» (1979- 81) και (1984- 97). Από το 1998 ως τον Σεπτέμβριο του 2003 διατέλεσε διευθυντής σύνταξης στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», εν συνεχεία ως το 2006 αναπληρωτής Διευθυντής του «Αγγελιοφόρου» και του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» και αρθρογράφος. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006 και συνέχισε να διατηρεί την σχολιογραφική στήλη «Κατάματα» στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ως το 2010. Επί έξι χρόνια έγραφε κάθε Κυριακή και τη σελίδα «Μνήμη της πόλης», με θέματα από το ιστορικό παρελθόν και την προσωπογραφία της Θεσσαλονίκης.
Ραδιόφωνο:
– Διευθυντής προγράμματος στο «Ράδιο Παρατηρητής» (1987- 1992). – Εκπομπές στον 9.58 FM της ΕΡΤ3 (1996- 99 και 2001-2004).- Ραδιοφωνικές εκπομπές Λόγου στο Ρ/Σ Μακεδονίας.- Ανταποκριτής ελληνόφωνου ραδιοσταθμού στην Αυστραλία (1996-98).
Τηλεόραση:
– Δημοσιογραφική έρευνα στην εκπομπή «Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα» από το 1980, για δέκα χρόνια, με συμμετοχή σε πάνω από 40 εκπομπές. -Έρευνα, κείμενα, επιμέλεια σε 12 εκπομπές με τίτλο «Θεσσαλονίκης Εγκώμιον» της ΕΤ3. –Βαλκάνιος πραματευτής», σενάριο-κείμενα έξι εκπομπών για τον ελληνισμό των Βαλκανίων, στηριγμένο στο ομώνυμο βιβλίο του, για τη ΝΕΤ, σε σκηνοθεσία Απόστολου Κρυωνά (προβλήθηκε την άνοιξη του 2002 και επαναλήφθηκε αρκετές φορές). -«Η Θεσσαλονίκη στον εικοστό αιώνα» (σενάριο – κείμενα) σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά (1997). «Γειά σου γείτονα» (έρευνα, σενάριο, κείμενα -θέμα του οι ελληνικές μαρτυρίες στα Βαλκάνια) σε σκηνοθεσία Απόστολου Κρυωνά (1997). -«Οι μεγάλες μεταμορφώσεις. Όψεις της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. (έρευνα, σενάριο, κείμενα). Παραγωγή ΕΤ3.
Έγραψε τα βιβλία:
«Το μονοτονικό σύστημα, αναγκαιότητα της ελληνικής παιδείας» (1976). * «Θεσσαλονίκης τοπιογραφία» (1990), β’ έκδ. 2006. * «Ο Έρως σκέπει την πόλη» (1993). * «Εν Θεσσαλονίκη 1900- 1960, (1994). * «Το ξενάχωμα, Ενθύμιον λύπης» (1996), β’ βελτιωμένη έκδοση, 2002. *«Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον» (1997). * «Βαλκάνιος πραματευτής» (1998). * «Εμείς του ’60 οι εκδρομείς», 2000. * «Επισκευαστής αναμνήσεων», 2002. * «Η μνήμη της πόλης. Η Θεσσαλονίκη τον 19ο και 20ό αιώνα», 2007. * Μνήμης οδοιπορία. Ανατολική Θράκη, 2008. * “Αντεθνικώς δρώντες… 1971-1074, Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια της χούντας και η εξέγερση του Πολυτεχνείου της, 2011. * Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων. Η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, 2014. *Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων, (ιστορικός και περιηγητικός οδηγός), 2016.
Τα κείμενα στα φωτογραφικά λευκώματα: -των εκδόσεων Γ. & Γ. Ζαρζώνη: «Σαμοθράκη», «Θεσσαλονίκη», «Όλυμπος, το μυθικό βουνό». «Λάρισα, η χώρα των Λαπιθών», «Έβρος», «Βέροια», «Στη γη του Αλέξανδρου», «Η Μίεζα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», Πέλλα, Τρίκαλα. – του Παύλου Βασιλειάδη Χαράγματα αγάπης, εκδ. Παρατηρητής, 2001.
Εκθέσεις -Μουσεία
Έκανε την έρευνα, έγραψε τα κείμενα και είχε την επιμέλεια των εκθέσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ για τους «Μαρκίδες – Πούλιου, τους πρωτοπόρους Έλληνες δημοσιογράφους» και τον «Παράνομο Τύπο της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα». Είχε τη γενική επιμέλεια της έκθεσης «΄Εντυπη αντίσταση – Δικτατορία 1967-1974».
-Συμμετείχε στην επιτροπή εποπτείας και τον έλεγχο κειμένων της επανέκθεσης (2008-2009) του Ιδρύματος Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα.
-Εγραψε τα κείμενα της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και του Ιστορικού Μουσείου του Μούδρου Λήμνου, του Λαογραφικού Μουσείου Καστάνιτσας Αρκαδίας και της έκθεσης “Φάμπρικα Πολιτισμού” στο Λεωνίδι Αρκαδίας, για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής της Τσακωνιάς.
Εξωδημοσιογραφική εργασία
-Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος (1974-77). -Υπεύθυνος εκδόσεων του εκδοτικού οίκου ΑΣΕ (1977- 79). -Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης (1983-84).
Συνδικαλιστική -κοινωνική δράση:
– Μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ επί τρεις θητείες. -Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) (1999-2001). -Πρόεδρος του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ. -Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (δύο θητείες). – Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος. – Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. -Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Διεύθυνε το περιοδικό της Ελασσόνας «Περραιβία» (1973- 1990) και διατέλεσε σύμβουλος έκδοσης στο περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Παρατηρητής» της Θεσσαλονίκης (1988-1991).
Συνεργασίες του δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά και κείμενά του μεταφράστηκαν στα γερμανικά.
Διακρίσεις:
– Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση «για την ευσυνείδητη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από διευθυντική θέση και τη συμβολή του στη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης στη Βόρεια Ελλάδα».
-Το 2015 του απονεμήθηκε το “Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου” του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με την Αναστασία Τεντοκάλη, φαρμακοποιό, πατέρας δυο παιδιών (Θωμάς, πιλότος πολιτικής αεροπορίας, και Μυρτώ, πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας) και παππούς δύο εγγονών.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
ταχ. διεύθυνση: Βασ. Όλγας 227, Θεσσαλονίκη, 546 46,
τηλ. σπιτιού: 2310.416304
κιν.: 6972059594
ηλεκτρ. διεύθ.: xr.zafir@yahoo.gr
[θεώρηση: Δεκέμβρης 2016]