Αρχική ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Αξιόπιστοι λογοτεχνικοί περίπατοι στο Ίντερνετ και στη Θεσσαλονίκη

Αξιόπιστοι λογοτεχνικοί περίπατοι στο Ίντερνετ και στη Θεσσαλονίκη

2723
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εδώ και μερικούς μήνες διαμορφώνεται ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό δίκτυο για τους λογοτέχνες και τους λογοτεχνικούς τόπους της Θεσσαλονίκης. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Αριστοτελείου, στο πλαίσιο της δράσης thesswiki, ανεβάζει στο διαδίκτυο λήμματα με τους λογοτέχνες της πόλης και τους χώρους της που έχουν σχέση με τους δημιουργούς ή αναφέρονται από αυτούς.

Έτσι οι αναγνώστες του διαδικτύου θα μπορούν, μέσα στο χάος, τα ιντερνετικά σκουπίδια και τις ελλιπείς πληροφορίες, να έχουν επιστημονικές και τεκμηριωμένες βιογραφίες των λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης καθώς και τους βιογραφικούς και λογοτεχνικούς τόπους των ποιητών και πεζογράφων στην πόλη που έδρασαν.

Η Thesswiki είναι ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους φορείς της πόλης και τους πολίτες της, μέσω της Wikipedia, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο. Η όλη δράση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ζήτησε από όλους τους φορείς της πόλης, πολιτιστικούς (πανεπιστήμια, μουσεία, ιδρύματα, συλλόγους), κοινωνικούς, εκκλησιαστικούς, αθλητικούς κλπ. να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και να την υλοποιήσουν σύντομα. Με την ολοκλήρωση αυτής της δράσης θα υπάρχει στο διαδίκτυο ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό “σώμα” πληροφοριών για τη Θεσσαλονίκη (σε διάφορες γλώσσες) που θα προβάλλει πολλαπλασιαστικά την ιστορία και το πολύπτυχο παρόν και παρελθόν της πόλης σε όλον τον κόσμο.

Log-AnagnLog-Karelh

Μανόλης Αναγνωστάκης                     Ζωή Καρέλλη

Το μήνυμα το “έπιασε” άμεσα η Κεντρική Βιβλιοθήκη -Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και σε συνεργασία καθηγητών από διάφορα τμήματα της Φιλοσοφικής σχολής (κυρίως από το Τμήμα Φιλολογίας) και μεγάλη ομάδα εθελοντών φοιτητών οργάνωσαν το “Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia: ένας λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη”. Η δράση αφορά στη συγγραφή λημμάτων που σχετίζονται με τους ποιητές και τους πεζογράφους που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης (μέρη της πόλης που αναφέρονται σε λογοτεχνικά έργα ή σημεία που σχετίζονται με τη ζωή των ποιητών και συγγραφέων). Για την καλύτερη οργάνωση και εγκυρότερη συγγραφή των κειμένων από τις ομάδες εργασίας, οι ειδικοί καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας παραθέτουν βιβλιογραφίες και άλλα στοιχεία των λογοτεχνών που είναι στη διάθεση και άλλων ενδιαφερομένων για τη λογοτεχνική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Το εργαστήρι, παρόλο που οργανώθηκε μόλις στους τελευταίους μήνες του 2015 έδωσε κιόλας καρπούς.

Log-IoanLog-Aslan

Γιώργος Ιωάννου                       Νίκος Αλέξης  Ασλάνογλου

Η πρώτη λίστα

Ήδη ολόκληρώθηκε και ανέβηκε στο διαδίκτυο μια πρώτη ομάδα ποιητών και πεζογράφων, στο έργο των οποίων η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρή παρουσία, με βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία και αναφορά στις κριτικές που γράφτηκαν για το έργο τους. Η λίστα των πρώτων δημιουργών είναι : Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γ.Θ. Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Τόλης Καζαντζής , Ζωή Καρέλλη, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Αλβέρτος Ναρ, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Περικλής Σφυρίδης, Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Log-KyrouLog-Pentz

Κλείτος Κύρου                                            Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης  

Δημιουργήθηκε επίσης το εγχειρίδιο Θεσσαλονίκη και λογοτεχνία, το οποίο περιέχει πληροφορίες και αποσπάσματα έργων που σχετίζονται με τους ποιητές και τους λογοτέχνες, και που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης (μέρη της πόλης που διαδραματίζονται μυθιστορήματα και διηγήματα ή σημεία που έχουν σχέση με τη ζωή των δημιουργών).

Συντάχτηκαν επίσης νέα λήμματα για τους παρακάτω λογοτέχνες: Ρούλα Αλαβέρα, Βασίλη Αμανατίδη, Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, Νίκο Βασιλειάδη, Αναστάση Βιστωνίτη, Στέλλα Βογιατζόγλου, Αλκιβιάδη Γιαννόπουλο, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Ανέστη Ευαγγέλου, Σταύρο Ζαφειρίου, Τόλη Καζαντζή, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γιώργο Κιτσόπουλο, Πρόδρομο Μάρκογλου, Μάρκο Μέσκο.

Log-Kentru.jpg  Log-Sfirid

Μαρία Κέντρου – Αγαθοπούλου     Περικλής Σφυρίδης

 Ντίνος Χριστιανόπουλος                 Γιώργος Βαφόπουλος   

Log-Xristian  Log-Bafop

Με τη σπουδαία δουλειά που επιτελούν το επιστημονικό προσωπικό και οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα προβληθεί στο ελληνικό και διεθνές επιστημονικό και αναγνωστικό κοινό της παγκόσμιας ηλεκτρονικής εφημερίδας το πλούσιο λογοτεχνικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα συγκροτηθεί ένας αξιόπιστος “χάρτης” με τους βιογραφικούς και λογοτεχνικούς τόπους των πνευματικών δημιουργών της Θεσσαλονίκης, χρήσιμος για τους λογοτεχνικούς, τουριστικούς και βιωματικούς περιπάτους στην πόλη.

Χ.Ζ.

 

Οι πληροφορίες του σημειώματος προέρχονται από την ιντερνετική σελίδα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ  για τη δράση του thesswiki  όπου θα δίνονται και νέα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here