Αρχική ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Συνεχίζεται η σήμανση της ιστορικής κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται η σήμανση της ιστορικής κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη

3801
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Δείκτης Μνήμης στην Πλατεία Αριστοτέλους

 Μετά από διάλειμμα δύο σχεδόν  χρόνων συνεχίζεται τμηματικά η εγκατάσταση νέων ‘’Δεικτών Μνήμης”. Είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που στοχεύει στη σήμανση ιστορικών τόπων όπου συνέβησαν σημαντικά γεγονότα ή συνδέθηκαν με πνευματικά και πολιτικά πρόσωπα της πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιείται με  καλαίσθητα ταμπλό που περιλαμβάνουν ενημερωτικές πληροφορίες και φωτογραφίες για τον σημαινόμενο χώρο ή το μνημείο. Αυτήν την περίοδο άρχισαν να μπαίνουν Δείκτες που αφορούν τη νεότερη ιστορία της πόλης, ιστορικούς τόπους και ιστορικά κτήρια. Η συνέχιση του προγράμματος έγινε δυνατή μετά από την  χρηματοδότησή του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα  ‘’Δείκτες  Μνήμης’’  υιοθετήθηκε το 2012 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στηρίχτηκε σε πρόταση που έκαναν από κοινού το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης και η εταιρία Tetragon που ειδικεύεται σε πολιτισμικές εκθέσεις και μουσεία. Συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή που προχώρησε, με πυρήνα και εποπτικό όργανο το ΚΙΘ, στην επιλογή των θεμάτων-χώρων, τη συγκέντρωση υλικού και τη συγγραφή κειμένων, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα. Από έναν ευρύτερο κατάλογο η επιτροπή είχε προχωρήσει στην ολοκλήρωση από πλευράς κειμένων και  γραφισμών των 40 πρώτων “Δεικτών Μνήμης”, από τους  οποίους είχαν στηθεί πριν δυο χρόνια περίπου πιλοτικά οι πρώτοι οχτώ, αλλά το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης.

Στο χώρο όπου υπήρχε το περίφημο Θέατρο του Λευκού Πύργου που έχει κατεδαφιστεί, κοντά στο Βασιλικό Θέατρο.

Το νέο πρόγραμμα με τη συνδρομή του ΙΣΝ περιλαμβάνει 48 Δείκτες και  επεκτείνεται και σε αρκετά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της πόλης. Έχει γίνει η σχετική προετοιμασία, άρχισε η τοποθέτηση αρκετών ταμπλό  για νεότερα μνημεία και ιστορικούς τόπους  και αναμένεται η κατασκευή και τοποθέτηση της ομάδας των Δεικτών για τα βυζαντινά και τα οθωμανικά μνημεία. Η δράση όμως αυτή δεν τελειώνει εδώ, αν υπάρξουν οι οικονομικές δυνατότητες, θα συνεχιστεί καλύπτοντας και  άλλους  χώρους και ιστορικές περιόδους της πόλης.

Πάντως, ένα λυπηρό και εξοργιστικό ζήτημα είναι οι ρυπαρογραφίες με σαχλά συνθήματα και μουτζούρες  πάνω σε αρκετές  πινακίδες των Δεικτών, που παρατηρείται βέβαια και σε άλλους χώρους της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν αφορά μόνο τους διαχειριστές των πινακίδων αλλά ολόκληρη την πόλη και προπαντός την κοινωνία, η οποία συνολικά – και όχι μόνο από κάποιους ευαίσθητους πολίτες-  επιβάλλεται να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες  για τον περιορισμό του  φαινομένου.

Στο πρώτο Γυμνάσιο της Ελληνικής Κοινότητας -“Παλιά Οικοκυρική”, στην Εγνατία

Οι νέοι Δείκτες

Στους νέους Δείκτες για ιστορικούς τόπους  και ιστορικά κτήρια που στήθηκαν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,  η Πλατεία Αριστοτέλους,  ο Κήπος του Λευκού Πύργου, το Καπάνι-Αγορά Βλάλη, το πρώτο Γυμνάσιο της ελληνικής κοινότητας, γνωστό ως παλιά Οικοκυρική (Εγνατία-περιοχή Καμάρας), το Διοικητήριο (Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), το ελληνικό προξενείο (Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) στην οδό Αγίας Σοφίας με Προξένου Κορομηλά), σήμανση για το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας (στο πάρκο Τσιρογιάννη – Λευκός Πύργος), το Σιντριβάνι (στην ομώνυμη πλατεία  Εγνατία –Εθνικής Αμύνης) και το κτήριο της Ιδαδιέ (Παλιά Φιλοσοφική), η βίλα Αλλατίνι στο Ντεπό (πρώην Νομαρχία), η βίλα Μορντόχ (οδός Βασ. Όλγας και Μαρτίου) και άλλα .

Στη βίλα Μορντώχ (Βασ. Όλγας και Μαρτίου)

Η ολοκλήρωση του προγράμματος “Δείκτες Μνήμης” θα αναδείξει  ιστορικούς τόπους, σημαντικά γεγονότα, μνημεία και πνευματικά πρόσωπα που συνδέονται με την εξέλιξη της πόλης και  θα αναθερμάνει την ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης.  Τα καλαίσθητα ενημερωτικά ταμπλό, στημένα σε καίρια σημεία της πόλης, θα αποτελέσουν σπουδαίο και αξιόπιστο οδηγό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, σχετικά με τη γνωριμία του παρελθόντος και τη σύνδεση τοπογραφίας και ιστορίας.

Χ.ΖΑΦ.

Στη βίλα Αλλατίνι, πρώην Νομαρχία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here