Αρχίζει στις 12 Νοεμβρίου 1988 η 28η Ολυμπιάδα Σκακιού στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία διάσημων σκακιστών απ’ όλον τον κόσμο, που διήρκησε ως τις 30 Νοεμβρίου. Τα τρία μετάλλια χρυσό, αργυρό και χάλκινο πήραν κατά σειρά οι ομάδες ανδρών: της Σοβιετικής Ένωσης, της Αγγλίας και της Ολλανδίας και των γυναικών: της Ουγγαρίας, της Σοβιετικής Ένωσης και τη Γιουγκοσλαβίας.
Στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν και βραβεύτηκαν οι διάσημοι Ρώσοι σκακιστές Γκάρι Κασπάροφ, Μπορίς Σπάσκι και Βίκτορ Κορτσνόι καί οι τρεις παγκόσμιοι πρωταθλητές σκακιού. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Κασπάροφ που θεωρείται ως ο διαρκέστερος παγκόσμιος πρωταθλητής και ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών.
Τα παγκόσμια ”τέρατα” του σκακιού παίζουν στην Ολυμπιάδα Σκακιού της Θεσσαλονίκης: Από αριστερά Γκάρι Κασπάροφ, Μπορίς Σπάσκι και Βίκτορ Κορτσνόι.
Στη Θεσσαλονίκη είχε πραγματοποιηθεί και η 26η Ολυμπιάδα Σκακιού το 1984 με νικήτρια ομάδα στους άνδρες και τις γυναίκες την Σοβιετική Ένωση. Η Ολυμπιάδα αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση στο σκάκι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Η φωτογραφική εικόνα όπου εκατοντάδες μαθητές έπαιζαν σκάκι καλύπτοντας όλη σχεδόν την επιφάνεια της πλατείας Αριστοτέλους, δημοσιεύτηκε με εντυπωσιακές αναφορές στον διεθνή Τύπο κι έμεινε στην μνήμη της πόλης.
Η περίφημη φωτογραφία με τους εκατοντάδες μαθητές (που δεν χώρεσαν στο κάδρο) να παίζουν σκάκι στην πλατεία Αριστοτέλους στην 26η Ολυμπιάδα Σκακιού (1984).
Η πραγματοποίηση δύο Ολυμπιάδων Σκακιού στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στη μεγάλη σκακιστική παράδοση της πόλης, η οποία διατηρεί πολλούς σκακιστικούς ομίλους με μεγάλες επιτυχίες των μελών τους σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς αγώνες. «Πατέρας» του σκακιού στη Θεσσαλονίκη θεωρείται ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, πρώτος Έλληνας ‘’εθνικός μετρ’’ στο σκάκι, πρωταθλητής Ελλάδας και μέλος της εθνικής ομάδας σκακιού σε τέσσερις ολυμπιάδες (στις δεκαετίες 1960 και 1970). Σήμερα στην περιοχή Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλοί σκακιστικοί (ιδιωτικοί και δημοτικοί) όμιλοι, ενώ τακτικοί είναι οι μαθητικοί αγώνες σκακιού. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το σκάκι στην περιοχή Θεσσαλονίκης είναι ότι υπάρχουν οχτώ ενεργές ιστοσελίδες σκακιστικών ομίλων και στη Τριανδρία λειτουργεί η μεγάλη σκακιστική βιβλιοθήκη «Γεώργιος Ιωακειμίδης» με 1400 ξενόγλωσσα βιβλία, ξένα περιοδικά και πλήρη ελληνική βιβλιογραφία για το σκάκι.
Χ.Ζ.
Το αναμνηστικό κέρμα που εκδόθηκε για την 28η Ολυμπιάδα Σκακιού και το λογότυπο της 26ης. Και οι δύο διοργάνωθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1984(26η) και το 1988(28η).