Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Οκτωβρίου 1926. Εγκαινιάζεται η Α΄ ΔΕΘ στο Πεδίο του Άρεως

3 Οκτωβρίου 1926. Εγκαινιάζεται η Α΄ ΔΕΘ στο Πεδίο του Άρεως

2125
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγκαινιάστηκε «εν πάση μεγαλοπρεπεία»  στις 3 Οκτωβρίου 1926 στο Πεδίο του Άρεως απέναντι από το Γ΄ Σώμα Στρατού (το σημερινό ομώνυμο πάρκο) η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η πρώτη έκθεση, που είχε  αγροτικό και βιοτεχνικό χαρακτήρα με ποικιλία περιπτέρων και εκθεμάτων, ενθουσίασε το κοινό της Θεσσαλονίκης και συγκέντρωσε αξιόλογους εκθέτες από όλη την Ελλάδα και από ξένες χώρες.

Τα περίπτερα της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης στο Πεδίο του Άρεως 

Τα περίπτερα, ποικίλων μορφών και σχημάτων, κατέλαβαν έκταση 7.000 τ.μ., ενώ η εντυπωσιακή  μοναδική είσοδος από την οδό Βασ. Γεωργίου  είχε μήκος 15 μ. και ύψος 7 μέτρα. Οι στεγασμένοι  εκθεσιακοί χώροι περιλάμβαναν εννιά περίπτερα για ελληνικές και ξένες συμμετοχές, ενώ υπήρχαν ακόμη 30 ανεξάρτητα προσωρινά περίπτερα  για μεμονωμένες ή ομαδικές συμμετοχές. Το κοινό υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρώτη έκθεση, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ οι επισκέπτες της έφτασαν τις εκατό χιλιάδες.

Το κρατικό περίπτερο της Σοβιετικής Ένωσης στην πρώτη ΔΕΘ το 1926

Στο Πεδίο του Άρεως η Έκθεση λειτούργησε δεκατέσσερα χρόνια ως το 1939 (14η ΔΕΘ). Την επόμενη χρονιά (1940-15η ΔΕΘ) μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις της, αλλά λόγω του πολέμου έκλεισε νωρίτερα και δεν λειτούργησε για ολόκληρη την πολεμική δεκαετία. Η 16η ΔΕΘ άνοιξε κανονικά το 1951 σημειώνοντας εξαιρετική ανάπτυξη και άνοδο στις επόμενες δεκαετίες.

(Δες περισσότερα στο θέμα: Νοσταλγικές μνήμες από την Α’ ΔΕΘ, Εικοστός αιώνας –Ιστορία (1912-1950)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here