Αρχική ΔΡΩΜΕΝΑ Μια συναρπαστική έκθεση από το φωτορεπορτάζ του 2017 στη Βόρεια Ελλάδα

Μια συναρπαστική έκθεση από το φωτορεπορτάζ του 2017 στη Βόρεια Ελλάδα

3222
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γιάννης Παπανίκος, Χιόνια στη Θεσσαλονίκη : Άντρας κάνει ποδήλατο στην παραλία Θεσσαλονίκης

Ως παλιός δημοσιογράφος που δούλεψα με πολλούς φωτορεπόρτερ χρωστώ ευγνωμοσύνη σ΄ αυτούς τους μαχητικούς συναδέλφους που αρτίωναν τα κείμενά μου και τα έδιναν ψυχή, απέδιδαν την πραγματικότητα που δεν την κατάφερνα με τις λέξεις, σκορπούσαν συγκίνηση που δεν την προκαλούσε ούτε μια χιλιάδα λέξεων, για να παραφράσω το γνωστό: μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Γι αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα και συγκινούμαι όταν βλέπω θαυμάσιες  φωτογραφίες του ρεπορτάζ από νέα παιδιά αλλά και από παλιότερους φωτορεπόρτερ της ώριμης φάσης, όπως  αυτές που θα παρουσιαστούν από την Πέμπτη (22.2.18) στο Τελλόγλειο στην έκθεση #PRESS_photostories με οργανωτή το Μορφωτικό  Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ. Η συγκίνηση είναι μεγαλύτερη που στην φετινή πρώτη διοργάνωση του Ιδρύματος, που είχε  διαγωνιστικό χαρακτήρα, τα βραβεία δόθηκαν σε νέους φωτογράφους που εντυπωσιάζουν με το ταλέντο και την αισθητική τους και πείθουν με την επαγγελματική τους πληρότητα. Το γεγονός ότι αυτές οι άρτιες φωτογραφίες είχαν ως προορισμό την άμεση ενημέρωση κι όχι κάποιο καλλιτεχνικό στόχο, κάνει πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό το όλο εγχείρημα. Εξάλλου, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΜΙ της ΕΣΗΕΜΘ, με ικανοποιεί ιδιαίτερα η διαβεβαίωση της σημερινής διοίκησης ότι θα εργαστεί  ώστε η διοργάνωση #PRESS_photostories  να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και ότι έχει την προσδοκία, από το 2019, να ενισχύσει τη διεθνή διάστασή της. Εύχομαι κάθε επιτυχία και σταθερή συνέχεια της αξιόλογης διοργάνωσης των δημοσιογράφων που έχει πολλαπλό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο για τη δημοσιογραφική οικογένεια. (Για να μη διακοπεί η αισθητική απόλαυση των βραβευμένων φωτογραφιών δίνονται κατά σειρά στο τέλος).

Οι συντελεστές και οι βραβευθέντες 

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία του, στον διαγωνισμό #PRESS_photostories για το έτος 2017 του Μορφωτικού  Ιδρύματος  της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, 40 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν περισσότερες από 400 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη), ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: Πολιτική, Πολιτισμός/Τέχνες, Περιβάλλον, Τόπος και Άνθρωποι, Αθλητισμός.

«Στόχος της διοργάνωσης, τονίζει η διοίκηση του ΙΜ της ΕΣΗΕΜΘ,  είναι να υπενθυμίσει στο κοινό τη σημασία που διατηρεί το επαγγελματικό φωτορεπορτάζ ως βασικό στοιχείο της αξιόπιστης ενημέρωσης σε μια εποχή μεγάλου εκδημοκρατισμού της φωτογραφίας, αλλά και το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων  φωτορεπόρτερ, οι οποίοι άλλωστε συστηματικά  τροφοδοτούν με υλικό Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό. Παράλληλα, η επιλογή του γεωγραφικού πεδίου δείχνει τη σημασία που διατηρεί η περιφέρεια ως πεδίο παραγωγής ειδήσεων».

Πενταμελής Κριτική Επιτροπή επέλεξε 154 από 400 φωτογραφίες για να συμπεριληφθούν στην έκθεση, ξεχώρισε τις καλύτερες σε κάθε κατηγορία, αποφάσισε ποια θα προβληθεί ως η καλύτερη της χρονιάς.  Την Επιτροπή αποτελούσαν οι  Λάζαρος Θεοδωρακίδης, δημοσιογράφος, Γιώργος Κατσάγγελος, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μεσσίνης,  φωτορεπόρτερ, Ηρακλής Παπαϊωάννου,  διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης  και Γρηγόρης Πασχαλίδης, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Τον συντονισμό και την επιμέλεια της διοργάνωσης  έχουν ο  Γιάννης Κοτσιφός, διευθυντής ΕΣΗΕΜ-Θ και ο Τάσος Ρέτζιος, Γεν. Γραμματέας  του ΜΙ της  ΕΣΗΕΜ-Θ.

Το μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Αβραμίδη και τα  βραβεία στους Σάκη Γιούμπαση (κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ),  Δημήτρη Τοσίδη ( σε τρεις κατηγορίες: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) και Γιάννη Παπανίκο (κατηγορία ΤΟΠΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ). Επαίνους πήραν οι Θανάσης Σοφιανός, Αλέξανδρος Αβραμίδης, Λευτέρης Τσινάρης, Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης. Πολυνίκες αναδείχτηκαν οι Αλέξανδρος Αβραμίδης, Δημήτρης Τοσίδης και Γιάννης Τσακαλίδης.

Στην έκθεση συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι  Αλέξανδρος Αβραμίδης, Σάββας Αυγητίδης, Βασίλης Βερβερίδης, Νίκος Βερβερίδης, Διονύσης Βοργιάς,  Γιώργος Γιακουμίδης, Νικόλαος Γιακουμίδης, Σάκης Γιούμπασης, Κωνσταντίνος Ζαφειράκης, Μαριάννα Καρακουλάκη, Αποστόλης Κεσίδης , Σωτήρης Κυριακίδης, Αναστασία Κυριακίδου, Νίκος Μεγγρέλης, Σάκης Μητρολίδης, Θένια Μυλωθρίδου, Γιάννης Μωυσιάδης, Μαρία Νικολάου, Νίκος Παντής, Γιάννης Παπανίκος, Αριάδνη Παπαφωτίου, Μιχάλης Παππούς, Γιάννης Παρίσης, Αντώνης Ρεπανάς, Αλεξάνδρα Ρίμπα, Χρήστος Σιάρρης, Θανάσης Σοφιανός, Δήμητρα Συμεωνίδου, Ιωάννης Τζέμος, Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Λευτέρης Τσινάρης, Ορχάν Τσολάκ και Φώτης Φιλαργυρόπουλος.

 Τα βραβεία

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ #PRESS_photostories 2017, Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ανάργυροι Φλώρινας: Κάτοικος μαζεύει τα υπάρχοντά της για να μετεγκατασταθεί αναγκαστικά, μαζί με όλο τον πληθυσμό του χωριού, μετά την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο τον Ιούνιο του 2017

 ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Σάκης Γιούμπασης

Αεροφωτογραφία της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης: Φυτοπλαγκτόν σε αποσύνθεση πάνω στα νερά του Θερμαϊκού

 ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, Δημήτρης Τοσίδης

Αθλητική αναρρίχηση σε γρανιτένια βράχια, στο όρος Λαϊλιάς του νομού Σερρών

 ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Δημήτρης Τοσίδης

Η σκιά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται στον τοίχο, καθώς αυτός αναμένει τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να φτάσει  στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (15 Ιουνίου 2017)

 ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Δημήτρης Τοσίδης

Γυναίκες δίπλα σε αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, σε κοινόχρηστο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

 ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΤΟΠΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ, Γιάννης Παπανίκος

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη : Άντρας κάνει ποδήλατο στην παραλία Θεσσαλονίκης

 Οι Έπαινοι

 ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θανάσης Σοφιανός

Καταιγίδα πάνω από τη Θάσο, 22 Σεπτεμβρίου 2017

 ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Αλέξανδρος Αβραμίδης

Κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, τον Ιούνιο του 2017

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, Λευτέρης Τσινάρης

Στιγμιότυπο από αγώνα στο πανελλήνιο τουρνουά Rugby Sevens (Γήπεδο ΔΑΚ Συκεών, Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2017)

 ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Ηλικιωμένος άντρας στέκεται μπροστά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας (17 Μαΐου 2017)

 ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ταράτσα στη Θεσσαλονίκη

 ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΤΟΠΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Δόκιμος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστέκεται στον άνεμο πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Τα βραβεία και οι έπαινοι θα απονεμηθούν στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το βράδυ.

Χ.Ζ.

ΕΚΘΕΣΗ:  Το φωτορεπορτάζ στη Βόρεια Ελλάδα, έναρξη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, διάρκεια:  22.02.2018 – 11.03.2018

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here