Αρχική ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ Η κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη!

Η κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη!

4400
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέσα στην πολλή βαβούρα, τον διχασμό της πόλης, τις παλινδρομήσεις των αρμοδίων και τις μεγάλες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του μετρό Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι ως πιο ενδεδειγμένη και πρόσφορη λύση για την πόλη είναι η κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό για τους παρακάτω λόγους:

Α. Η απόσταση ανάμεσα στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Πλατείας Δημοκρατίας-Βαρδάρι, με την κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου, είναι σχετικά μικρή, σε αναλογία με τις στάσεις μετρό της Αθήνας, αλλά και άλλων μετρό του κόσμου. Η πραγματική απόσταση ανάμεσα στις άκρες των διευρυμένων σταθμών Βενιζέλου-Αγίας Σοφίας θα είναι ελάχιστη. Άλλωστε οι κοντινές αποστάσεις των σταθμών στην περιοχή του ιστορικού κέντρου είχαν σχολιαστεί αρνητικά και παλιότερα.

Β. Οι τρεις σταθμοί Σιντριβάνι – Αγίας Σοφίας – Πλατείας Δημοκρατίας αρκούν για την εξυπηρέτηση των διακινούμενων επιβατών στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Με τον αποκλεισμό του σταθμού της Βενιζέλου θα υπάρχουν μεγαλύτερες ταχύτητες στους συρμούς και μικρότερος χρόνος στην κυκλοφορία του μετρό μεταξύ των σταθμών.

Γ.  Η εξαίρεση του σταθμού Βενιζέλου από τον περαιτέρω προγραμματισμό του έργου θα συντομεύσει θεαματικά την αποπεράτωση της γραμμής του μετρό, θα περιορίσει σημαντικά το κόστος του έργου και θα αποδώσει αλώβητο στην πόλη έναν αρχαιολογικό χώρο πρώτης τάξεως και παγκόσμιας σημασίας.

Δ. Αν η προτεινόμενη λύση αποδείξει με τον χρόνο και την κυκλοφορία του μετρό ότι είναι αναγκαία η διάνοιξη της Βενιζέλου, τότε ξαναβλέπουμε το ζήτημα. Προς το παρόν ας επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των αρχών και των ευαίσθητων πολιτών στην ολοκλήρωση του έργου και στην αποκατάσταση και προβολή του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου για μεσαιωνική πόλη, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά παγκοσμίως.

Ε. Κι ένα σχόλιο: Η προτεινόμενη μεταφορά των αρχαιοτήτων ισοδυναμεί με καταστροφή. Δεν μπορεί να μετακινηθεί ολόκληρο αστικό τμήμα με τοίχους και δρόμους, σαθρούς ως επί το πλείστον, χωρίς να διαλυθούν, και να ξαναστηθούν αυθεντικά στην παλιά θέση τους. Είναι πολυδάπανο, χρονοβόρο και εν τέλει τεχνικώς αδύνατο! Ας κρατήσουμε, λοιπόν, αυτά που μας προτείνουν για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου  οι αρχαιολόγοι –που έσωσαν εν πολλοίς την τιμή και την ιστορία του τόπου κι ας λοιδορούνται.

Να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ιδιαίτερα αυτό που λέει ο αρχαιότερος αρχαιολογικός φορέας της χώρας, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, για το πολύτιμο εύρημα:  «Πρόκειται για το διαχρονικό μνημειακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μοναδικό παγκοσμίως τεκμήριο της εξέλιξης μιας μεσαιωνικής πόλης, το οποίο έχουμε την τύχη να έχει σωθεί στην Ελλάδα, καλύπτοντας σε ένα βαθμό και το κενό από την απώλεια του αστικού ιστού της πρωτεύουσας της βυζαντινής αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολης. Στην προκειμένη περίπτωση, η ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού είναι τεράστια και οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων…»!

Χ.ΖΑΦ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here