Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Νοεμβρίου 2010. Εκλέγεται δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης

14 Νοεμβρίου 2010. Εκλέγεται δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης

3800
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Γιάννης Μπουτάρης

‘’Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα αλλάζουν χέρια’’. Ο κοινός υποψήφιος των κεντροαριστερών δυνάμεων  Γιάννης Μπουτάρης, εκλέγεται σαν σήμερα (14.11.2010) δήμαρχος Θεσσαλονίκης  με διαφορά  419 ψήφων από τον υποστηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία Κώστα Γκιουλέκα. Στην Αθήνα την ίδια χρονιά εκλέχτηκε δήμαρχος ο Γιώργος Καμίνης.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ”Θεσσαλονίκη” για τη νίκη του Μπουτάρη (15.11.2010).

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε θρίλερ που διήρκησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού οι υποψήφιοι αναμετρούνταν στήθος με στήθος και η παράταξη του Γκιουλέκα περίμενε την πρωτιά της πρώτης Κυριακής. Τελικά ο  Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε να επικρατήσει με  οριακή διαφορά ψήφων,  συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,18% έναντι 40,82% του Κώστα Γκιουλέκα που ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Επινίκιες εκδηλώσεις στις πρώτες πρωινές ώρες  μετά την οριστική καταμέτρηση των ψήφων που εξελίχθηκε σε θρίλερ μετά την οριακή διαφορά νικητή και ηττημένου. 

Στις επινίκιες δηλώσεις του ο Μπουτάρης είπε ότι ‘’η πόλη νίκησε’’  και δεσμεύτηκε ‘’να είναι για τη Θεσσαλονίκη αυτό που δεν είχε ποτέ: δήμαρχος για όλους’’.  Οι κατοπινές ανακοινώσεις του προκάλεσαν αίσθηση. Ανακοίνωσε την ανέγερση, ή καθιέρωση παλιότερου, ισλαμικού τεμένους, αποτεφρωτήριου νεκρών αλλά και των προβολή του οθωμανικού παρελθόντος και της εβραϊκής ιστορίας της πόλης με στόχο την προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη Εβραίων και Τούρκων ως τουρίστες, οι οποίοι θα έρθουν με σκοπό να επισκεφτούν τα ‘’πατρογονικά τους εδάφη’’. Το άνοιγμα Μπουτάρη και οι συστηματικές προσπάθειές του για την προβολή του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης έφεραν σύντομα απτά αποτελέσματα. Έτσι την πρώτη τριετία της δημαρχίας του 2010-2013 οι επισκέπτες της πόλης από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 358% και από την Τουρκία κατά 226%, ενώ μεγάλη απήχηση είχε το πρόγραμμα εξωστρέφειας της πόλης στις βαλκανικές και σλαβικές χώρες.

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας ”Μακεδονία” (15.11.2010).

Στις επόμενες εκλογές του 2014  ο Μπουτάρης, με τη στήριξη μικρών κομμάτων,  επανεκλέχτηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Στον δεύτερο γύρο, στις 25 Μαΐου 2014, συγκέντρωσε ποσοστό 58,11% των ψήφων αφήνοντας πίσω του με σημαντική διαφορά τον υποψήφιο της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανακηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2012, με ψηφοφορία σε διεθνή ιστότοπο, ο δήμαρχος του μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδική μνεία έγινε για τις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες που προώθησε σε ό,τι αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

Χ.Ζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here