Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Οκτωβρίου 1947. Εκτελούνται οι πρώτοι 13 από τους 52 μελλοθάνατους της...

17 Οκτωβρίου 1947. Εκτελούνται οι πρώτοι 13 από τους 52 μελλοθάνατους της ΟΠΛΑ

2870
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκτελείται «εις τον συνήθη τόπον» πίσω από το Επταπύργιο στις 17 Οκτωβρίου 1947  η πρώτη μεγάλη ομάδα  από τα 52 μέλη της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών  (ΟΠΛΑ) , που είχαν καταδικαστεί από το έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο για  υποθέσεις  δολοφονιών  στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες εκτελέστηκαν ομαδικά στις 21 και 23  Οκτωβρίου 1947.

Οι εκτελεσθέντες κατηγορούνταν για την δολοφονία του μοιράρχου Χωροφυλακής Δημητρίου Κωφίτσα  τον Οκτώβριο του 1946 και την επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου που μετέφερε 35 αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας τον Απρίλιο του 1947, στην οδό Βασ. Όλγας στο ύψος του Λαογραφικού Μουσείου. Η βομβιστική επίθεση κατά του στρατιωτικού λεωφορείου, με τέσσερις συνολικά νεκρούς και οχτώ τραυματίες, στάθηκε μοιραία για την εξάρθρωση της οργάνωσης στην Θεσσαλονίκη.

Η ΟΠΛΑ ή ‘’Στενή Αυτοάμυνα’’ στη Θεσσαλονίκη, μια μυστική οργάνωση του ΚΚΕ στην καρδιά του Εμφυλίου,  είχε ως έργο της την εκτέλεση δωσιλόγων , συνεργατών των αρχών κατοχής, διακεκριμένων μελών του δεξιού χώρου και διωκτών των κομμουνιστών. Η ομαδική δίκη της ΟΠΛΑ – στην οποία κάθισαν στο εδώλιο 64 άτομα, από τα οποία εφτά μέλη καταδικάστηκαν σε ισόβια  και πέντε απαλλάχτηκαν –  έγινε τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1947. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων η δίκη πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη αίθουσα των Εκπαιδευτηρίων Βαλαγιάννη (μετέπειτα Βιομηχανική Σχολή) στην οδό Αγίας Σοφίας απέναντι από την Μητρόπολη. Ηγετικά στελέχη της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης που προέρχονταν από το ΚΚΕ  ήταν οι Ανδρέας Παπαγεωργίου και Ακίνδυνος Αλβανός, οι οποίοι στη δίκη ανέλαβαν πλήρως τη ευθύνη των δολοφονιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here