Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Οκτωβρίου 1912. Ο Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει τουρκικό θωρηκτό στο λιμάνι

18 Οκτωβρίου 1912. Ο Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει τουρκικό θωρηκτό στο λιμάνι

2834
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 18 Οκτωβρίου 1912,  μια βδομάδα πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης τορπίλισε το τουρκικό θωρηκτό ‘’Φετχί Μπουλέντ’’ που ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο της Θεσσαλονίκης. Ο κυβερνήτης του τορπιλοβόλου 11 εισήλθε, με τη βοήθεια παλιού ναυτικού από το Λιτόχωρο που γνώριζε τα αβαθή του Θερμαϊκού, στο οχυρωμένο λιμάνι χωρίς να γίνει αντιληπτός από την τουρκική ακτοφυλακή. Πλησίασε αρκετά το πλοίο, που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στον λιμενοβραχίονα, και έριξε με επιτυχία τρεις τορπίλες με αποτέλεσμα το θρυλικό τουρκικό πολεμικό να βυθιστεί σε σύντομο χρόνο. Το ελληνικό τορπιλοβόλο αποχώρησε χωρίς απώλειες χάρη στη γενναιότητα του Βότση και την καλή γνώση του θαλάσσιου χώρου.

Ο τορπιλισμός του τουρκικού θωρηκτού προκάλεσε πανελλήνιο ενθουσιασμό και αποτέλεσε τον προάγγελο της μεγάλης προέλασης του ελληνικού στρατού στη Μακεδονία. Ο Νικόλαος Βότσης τιμήθηκε για την ηρωική του πράξη από την πολιτεία και πέρασε στο λαϊκό πάνθεο των ηρώων των βαλκανικών πολέμων.

Δες λεπτομερές  ρεπορτάζ  για τη βύθιση του τουρκικού θωρηκτού Φετχί Μπουλέντ’ στον »Εικοστό Αιώνα – Ιστορία 1912-1950» του ίδιου Ιστότοπου.        

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here