Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Οκτωβρίου 1927. Γεννήθηκε ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής

8 Οκτωβρίου 1927. Γεννήθηκε ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής

1442
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σκηνή από την παράσταση του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή «Το τρίτο στεφάνι», που ανέβασε το 2016 το ΚΘΒΕ  σε θεατρική διασκευή Σταμάτη Φασουλή στη Μονή Λαζαριστών.

Στις 8 Οκτωβρίου 1927 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Ταχτσής, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το τρίτο στεφάνι», που εκδόθηκε το 1962 στην Αθήνα και καθιέρωσε τον δημιουργό του ως ένα από τους καλύτερους πεζογράφους της γενιάς του. Στα παιδικά του χρόνια μεγάλωσε με τη γιαγιά του στην Αθήνα, παρακολούθησε για δυο χρόνια τη Νομική Αθηνών κι έκανε διάφορες δουλειές, ζώντας κατά διαστήματα στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία, ως  δάσκαλος αγγλικών, βοηθός σκηνοθέτη, καμαρότος σε πλοία, ξενοδόχος, διερμηνέας και μεταφραστής.

Ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής (1927-1989)

Ο Ταχτσής εμφανίστηκε στα γράμματα στη δεκαετία του 1950 με ποιητικές συλλογές. Πεζογραφήματα με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα (‘Το φοβερό βήμα’), με ρεαλιστικά  και λυρικά στοιχεία, δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του, τον Αύγουστο του 1989, που βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στον Κολωνό από άγνωστους δράστες. Έχει καταγραφεί ως ο συγγραφέας της μικροαστικής μιζέριας και του μικρόκοσμου του υποκόσμου.

Το 2016 το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, μια ‘’σύγχρονη ιλαροτραγωδία’’ όπως χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα, παίχτηκε από το ΚΘΒΕ, σε θεατρική διασκευή Σταμάτη Φασουλή και σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Στο ρόλο της Εκάβης, της περίφημης γιαγιάς που μεγάλωσε τον συγγραφέα, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Το έργο ανέβηκε το Σεπτέμβριο του 2016 στη θεατρική σκηνή ‘Σωκράτης Καραντινός’ της Μονής Λαζαριστών και είχε πρωτοφανή επιτυχία με μεγάλη προσέλευση θεατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here